"Bir karikatürün anatomisi"


Bugün, bana çok ilginç gelen ve sizin de hoşunuza gideceğini düşündüğüm bir konuyla ilgili olarak çok uzun olmayan okuması zevkli birkaç şey karalayacağım. Uzun zamandır böyle bir şey yapmak istiyordum, kısmet bugüneymiş.






Yanda görüntülediğiniz karikatür üzerinden biraz yorum yapmak istiyorum. Bu karikatüre birkaç arkadaşımla birlikte çok fazla gülüyoruz. Ben de bu duyguyu çevremdeki diğer insanlarla da paylaşmak istiyorum fakat nedense beklediğim tepkiyi alamıyorum. Evet sürekli iç içe olduğum arkadaşlarımla ortak bir mizahi dil geliştirdiğimizin farkındayım. Bizim grup olarak buna çok gülüyor olmamızın sebebi budur diye düşünüyordum. Fakat fark ettim ki tam olarak ondan dolayı değilmiş.





Beklediğim tepkiyi alamadığım insanlar sanırım karikatürü tam manasıyla incelemiyor. Sadece metin içeriğini okuyup, görsel içeriğe de bir göz gezdirip, “hehe, güzelmiş” deyip geçiyorlar. Sonra dedim ki, şu karikatürde bize komik gelip de onlara komik gelmeyen şey nedir? Ciddi ciddi bunu düşündüm. Çünkü biliyorum ki bu karikatür ciddi manada komik. Ama adamlar beklediğim tepkiyi vermiyor. Neyse uzatmayalım, karikatürü anatomik olarak inceleyelim ve bana/bize komik gelen şeylerin ne olduğunu ortaya dökelim.





Şimdi öncelikle mekanda oturmuş çay içen orta yaşlı birini görüyoruz. Elinde sigarası, önünde çayı, düşüncelere dalmış. Burada herhangi bir sıkıntı yok. Komiklikler buradan sonra başlıyor.





1) Sen neden durduk yere birinin sana arkandan sarılıp, bir yandan göğüslerini sıkarken diğer yandan da seni öptüğü düşüncesiyle cebelleşiyorsun?





2) Hayalinde onu taciz eden arkadaş; Sen o küçücük ellerinle ve o komik dudak uzatma biçiminle neyin peşindesin?





3) Taciz edildiğini düşünen abi; hadi her şeyi geçtim, sen neden taciz edilirken kendinden geçmiş ve gözleri kaymış bir biçimdesin? Bu senin hayalin, ama hayalinde bu durumdan hoşnutluk duyuyor gibisin?





4) Son olarak, durduk yere bunu düşünüp, sinirlenip, “aslaa” diye masaya vurması.





Gördüğünüz gibi 4 ayaklı bir analizle bu karikatürün bana neden kahkaha attırdığını açıklamış bulunmaktayım. Kabul ediyorum, Umut Sarıkaya tipi ayrıntı dolu bir karikatür değil. Ama kahkaha attıran ayrıntıları da yok değil. Bence bu açıklamalar ışığında tekrar gözden geçirirseniz siz de kahkaha atacaksınız.


Umarım değişik bir konu çerçevesinde kaleme alınmış bu yazı sizi biraz gülümsetebilir. Hatta internette karikatürleri analiz eden bir mecra bile oluşturabiliriz. Böylece entelektüel birikimimizde bir artış olur mu bilmem ama en azından ortak bir dil geliştiririz.




Yorumlar

  1. Dediğin tüm ayrıntılar karikatüre baktığımda benim de dikkatimi çekti ama kahkaha attırmadı :D Sanırım kahkaha attırması için karikatüre bir kare daha eklenip adamın kendini döve döve aklından o düşünceyi çıkarma çabalarını falan göstermesi gerekiyordu :D

    Karikatür incelemelerini severim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahkaha attirabilecegimi düşünmüştüm, çok da emindim ama olmamış:/
      O zaman bir dahaki sefere:)

      Sil
  2. Ben de her sıkıldığımda buna bakıp kahkaha atarım 4 maddede de (dededede) ortağız hele o masaya vurmadan önceki o asık suratında bi yenilmişlik çaresizlik var o ayrı bi olay çok güzel bi yazı olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi akıcı ve anlaşılır bir dille ifade etmeye özen gösteriniz. Küfür ve kötü söz kullanmayınız.

Popüler Yayınlar