Eksantrik zincirli Lada modellerinde hangi yılda hangi parça kullanılır?

 



Merhabalar.

Bugün sizlerle hobi olarak ilgilendiğim bir araç markasının zincirli eksantrik kullanılan modellerinin hangisinde hangi parçanın kullanıldığını paylaşmak istiyorum. Bu içerik tamamen farklı yıllarda çıkarılmış olan kataloglara dayanılarak oluşturulmuştur. Yüzde yüz doğru olmayabilir. Sadece size fikir vermesi açısından paylaşıyorum. 



Bir tablo üzerinden çok net şekilde anlayabilirsiniz.


Bilindiği üzere Lada modellerinde Vaz diye tabir edilen araç grubu genel olarak aynı motor altyapısını kullanıyor. Yani 2101-2102-2103 ve diye ilerleyen modellerde yıllar boyu bir değişiklik olmamış. Eksantrik zincirleri hep çift sıra, doğal olarak dişliler de hep çift sıra. Gergi ayarlayıcılar hep aynı. Eksantrik pabuçları da aynı. 

Fakat Niva'ya ( 4x4 ) geçişle birlikte değişiklikler olmaya başlıyor. Mesela eksantrik zincirleri, dişliler vs aynı devam ederken kataloglardan takip edebildiğim kadarıyla 99 yılında eksantrik pabucu (ya da gergi paleti diyelim) bağlantı noktasından bir değişikliğe uğruyor. O tarihe kadar kullanılan 2103 koduyla başlayan pabucun bağlantı noktasının kıvrımı içe dönükken, 21213 koduyla birlikte bağlantı noktasının kıvrımı dışa dönük hale geliyor. (Tam olarak hangi tarihte geçildiği muallak. Bu tarih ayrımına sadece kataloglardaki farklılıklardan varabildim)

Aynı yıl 21213-1006100 kodlu eksantrik mesnedine de geçiş yapılıyor. Bu da zincirin üst kısmında bulunan sabit mesnet. Öncekilerden farklı bir yapıya bürünmüş.

Bu değişiklikler 2003 yılındaki katalogda da kendini koruyor. Taa ki 2007 yılındaki kataloga kadar.

2007 kataloğuyla birlikte köklü değişiklik ortaya çıkıyor. Öncelikle çift sıra zincir ortadan kayboluyor. Zincir tek sıra, dişliler de değişiyor. Artık eksantrik okuyucu sensör için dişli üzerine bir parça ekleniyor. 

Bunların yanında eksantrik gergi paleti tamamen plastik bir madde haline geliyor. Öncekiler demir ve üzeri bir katmanla kaplı parça iken artık sadece zincire kılavuzluk eden bir oyuğu olan, öncekilere oranla daha uzun bir gergi paleti meydana geliyor. Aynı zamanda mesnet de değişiyor ve o da plastik oluyor. 

2007 yılından sonra gergi ayarlayıcı da hidrolik hale getiriliyor.


Umarım meraklıları için faydalı bir araştırma olmuştur.


Esen kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar