Renault Laguna I - fuel enjectıon system faulty arızası (enjeksiyon arızası) çözümü

 Merhaba arkadaşlar.


Laguna*'cıların çözülemeyen sorunlarından birinin çözümü konusunda tecrübemi  paylaşmak istiyorum sizlerle.

Aracınız durduk yere servis lambası yakmaya ve kesiklik yapmaya başladıysa çözüm için doğru adrestesiniz. Muhtemelen sizin sorununuz da bu şekilde çözüme kavuşacaktır. 



Konuşan paket araçlarda "fuel enjection system faulty, consult renault dealer" metnin sık sık duyarsınız ve aynı zamanda araç servis lambasını da yakarak kesiklik yapmaya, silkelemeye ve vuruntu yapmaya başlar. Ayağınızı gaza bastığınızda geç gaz yeme ya da gazdan hafifçe çektiğinizde bile ani yığılmalara sebebiyet verebilir. Arızanın genel karakteristik özellikleri bunlardır.


ÇÖZÜM


Aracınızı eski model diagnostic cihazı olan bir test merkezine götüreceksiniz. Sanayi sitelerinde böyle oto test işi yapan dükkanlar mevcut. Cihaza bağladığında arıza olarak "kelebek potansiyometre devresi" arızası görülecektir. Bu arızayı pasif bir kodmuş gibi silmeye çalışsa da silinmeyecektir. Çünkü bu arızayı atan potansiyometre bozuk. 




Gaz kelebek gövdesi üzerinde soketin takıldığı yerdeki sensör sökülecek. Ardından soket tesisatında bir kopukluk ya da kısadevre var mı diye bakılacak. Muhtemelen yoktur. Ardından gövde üzerinden potansiyometre sökülerek değişimi yapılacak. Arıza kayıtları silinip kısa bir test turunun ardından arızanın giderildiğini rahatlıkla göreceksiniz. Ben bu arızayı çözebilmek için 1 yıldır uğraşıyordum. Bu kadar kolay bir çözümü olduğunu bilseydim çok rahat ederdim. Aynı sorunu yaşayan herkes umarım koaylıkla bu bilgilerden faydalanarak arızadan kurtulurlar.

Okuduğunuz için teşekkürler.


Esen kalın. 

*(Renault laguna 1998 model, 2.0 benzin/lpg'li, 16 valf. -volvo motorlu) 


Yorumlar

Popüler Yayınlar