Felsefe öğrenmek isteyenlere 5 kitap tavsiyesi #coronavirüs_günleri

Merhabalar arkadaşlar.

Coronavirüs ssebebiyle eve kapanmak zorunda kaldığımız şu günlerde eminim herkes okumak için bir şeyler arıyordur. Bugün sizlere bir felsefeye giriş temel kiti şeklinde bir liste vereceğim. Liste motomot bir şekilde oluşturulmadı. İlle de bunlar okunmalıdır diye bir kaide de yok. Tavsiye niteliğinde olup aralıksız okunması da tavsiye edilmez. Kütüphanenizde bulunması ve ara sıra başvuru şeklinde kullanılması size fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Hemen başlayalım...

1) FELSEFE SÖZLÜĞÜ-AHMET CEVİZCİ


Felsefeyi öğrenmeye başlamak gibi bir fikriniz varsa,önce kavramları idrak edebilmek için bir sözlük edinmeniz gerekiyor. Zira felsefe metinleri genel olarak çok yoğun kavram içerirler. Anlamakta güçlük çektiğiniz zaman metne olan ilginiz azalır. Bu da hemen vazgeçmenize sebep olabilir. Bu durumu yaşamamak için sözlük edinebilirsiniz.

Tabi çevrimiçi olarak da sözlüklere erişebilirsiniz.

En çok bilinen felsefe sözlüğü sanırım Ahmet CEVİZCİ'ye ait olan "FELSEFE SÖZLÜĞÜ" isimli eserdir.

Orhan HANÇERLİOĞLU'ya ait de bir sözlük olmalı. Onu da değerlendirebilirsiniz. Bağlantısını bırakayım incelemek isteyenler için. Buradan


2) FELSEFE TARİHİ-AHMET CEVİZCİ


Felsefeyle ilgili olarak ikinci başvuru kaynağınızın bir felsefe tarihi kitabı olmasını tavsiye ediyorum. Doğrudan filozofların eserlerini okumaya başlarsanız, muhtemelen mevzu sizin için çok kopuk ilerleyecektir. Felsefe tarihi okumak da başlı başına bir çözüm olmaz elbette. Size tavsiyem ya sırasıyla dönem dönem okumanız ya da felsefe'nin problemleri kapsamında belli noktalara temas ederek ilerlemenizdir. Bu kitap da Ahmeh CEVİZCİ Hoca'ya ait bir eser. Çok kapsamlıdır. 1300 sayfa civarında. Üzerinde de yazdığı üzere Thales'ten Baudrillard'a kadar her alana dokunmuştur. Bir sayfa bile olsa muhakkak üzerinden geçmiştir. Bu kitap derli toplu bir zihin haritası çizmenizi kolaylaştırabilir.


3)BÜYÜK FELSEFELER-PIERRE DUCASSE



Bu kitap diğerlerine nazaran daha kısadır. Sayfa sayısı az olması, onu gözünüzde küçültmenize sebep olmasın çünkü bir o kadar da tabiri caizse yerin altında var denebilir. Derin bir kitaptır. Felsefe tarihinin ana uğrak noktalarını, temel sorunları derinlemesine inceler. Kütüphanenizde mutlaka bulunmalıdır diye düşünüyorum. Ara ara dönüş yapılıp okunmalıdır. Zaten felsefe ile ilgili sürekli okumak, bazen tekrar başa dönmek, tekrar etmek elzem bir durum.

4)FELSEFE YAPMA SANATI-BERTRAND RUSSELL



Bertrand Russell'ın çerez tadında, okuması zevkli makalelerinden meydana gelmiş okuması zevkli, kolay anlaşılır bir eserdir. Sadece bir iki noktada biraz tekrar etme, anlamak için zorlanma yaşanabilir. Bu da normaldir. Ama okumaktan zevk alacağınızı düşünüyorum. Daha önce farkına neden varmamışım ki diyebileceğiniz detaylar da mevcuttur.

5) BÜYÜK FİLOZOFLAR-BRYAN MAGGE


Bu kitabı tavsiye etme konusunda hala kararsızım. Yani yoğun pazajlar içeren bir metin yapısı var. Felsefeye yeni giriş yapacak biri için çok yerinde bir tavsiye olmayabilir zira sıkılıp nefret etmenize de sebebiyet verebilir. Ama sizin yine de kütüphanenizde dursun. Güzel bir eser. Önyargılı olmanıza neden olduysam özür diliyorum.

Evet 5 kitap tavsiyem bu şekildedir. Umarım siz de faydasını görürsünüz. İşinize yarar. Sizlerin de önermek istediği eserler varsa, yorumlarda paylaşabilirsiniz. Bir sonraki listemizi buna göre inşa edebiliriz.


İyi okumalar.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Esen kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar