Ya enerjiyi yanlış şekilde elde ediyor ve yanlış şekilde harcıyorsak?


İçinizden, “evet zaten öyle” diye geçirmiş olabilirsiniz. Fosil yakıtlar, doğa kirliliği falan. Evet bu konuda haklısınız ama ben daha derin bir şeyden bahsediyorum.

Ya enerji dediğimiz şeyi yanlış anlıyorsak…

Şöyle demek istiyorum. Aslında belki de büyük bir emekle elde ettiğimiz kömür, güneş, petrol, hidroelektrik ve nükleer santral işlemleri, doğada keşfedilmeyi bekleyen gerçek enerji kaynağı karşısında anlam ifade etmeyecek kadar küçük şeyler olabilir mi?

Örneğin elektrik enerjisinden faydalanarak makineler çalıştırıyoruz, aydınlatma sistemleri çalıştırıyoruz ve bir şekilde işlerimizi yürütüyoruz. Peki ya en başından hata yapmış olamaz mıyız? Belki de doğru enerjiyi kullanan ve aslında bambaşka olması gereken aydınlatma aracını yanlış tasarlamış ve aydınlanma ihtiyacımızı sadece elektrik gerilimiyle çalışmaya muhtaç nesnelere hapsetmiş olabilir miyiz?



Şu an doğada akış ve döngü halinde olan sonsuz bir enerji durumu mevcut olabilir ancak biz bu enerjiyi nasıl ve ne şekilde kullanacağımızı bilmiyor dahası bu enerjiden habersiz olabiliriz.

Düşünsenize böyle bir şey keşfetsek bütün mekanik, dijital ve teknolojik gelişmişliğin sembolü olan makine, bilgisayar ve telefonlar çok daha değişik bir hale bürünebilir.

Mesela bu akış halindeki tükenmeyen enerjinin depolanmasına gerek olmayabilir. Bugünkü manada elektrik enerjisi gibi kablolara, fişlere ve bağlantı portlarına ihtiyaç duymayabilir. Bu enerjiye tükenmeyen demek belki fizik yasaları açısından saçma. Ama beni heyecanlandırıyor.

Belki evlerimiz, sokaklarımız, boş sandığımız her bir alan tıka basa bu enerjiyle dolu. Sadece bizim onu nasıl kullanabileceğimizi keşfetmemizi bekliyor. Ya da bu enerjinin üretimi başlı başına insan varlığı da olabilir. Biraz romantik bir bakış olabilir ama Belki aramızdaki olumlu ya da olumsuz tüm etkileşimlerin, zihinlerimizde bulunan tüm hareketliliğin, duygu değişimlerinin, belki de bir gülümsemenin bile yaydığı bir enerji vardır. Bu enerji geliştireceğimiz bir nesneye muhtaçtır zuhur edebilmek için olamaz mı?



Her yerimiz fizik ve hareket yasalarıyla sarılı değil mi? Bu da bir fizik yasası olamaz mı? Belki de bir hareketi doğru şekilde ve doğru yönde yapan bir nesne, bu farkında olmadığımız enerjiyi açığa çıkarabilir ve onu mekanik enerjiye çevirebilir.



Binlerce yıl önce, güneşe tapanlar, her hareketini adım adım takip edenler bile güneşin yaydığı bir enerjisi olabileceğini düşünmemiş olabilir. Isınmak dışında, onu başka bir enerji formuna dönüştürüp kullanabileceğini fark edene kadar nasıl öylece beklediyse insanoğlu, aynı şekilde doğada var olan fakat henüz bir enerji kaynağı olabileceğini fark etmediği bir boyutla iç içe yaşıyor olabilir.

O kadar çok ve verimli ki kimse onu alıp satmakla depolamakla uğraşmıyor. Dünyadaki savaşların neredeyse tamamını bitirmez miydi bu durum?

Düşünün. Arabanızı hareket ettirmek için içten yanmalı bir motora ya da elektrik motoruna ihtiyacınız yok. Bir aracınız var ve 2 düğmesi var. Her iki düğme de aracın ileri ve geri hareketi için sadece aracın formunda birkaç küçük değişiklik yapıyor ve böylece doğadaki enerjiyi kullanarak ileriye ya da geriye gitmeyi sağlıyor. Akış halindeki enerjiye dahil olup onu yakalayabilen basit bir düzenek ile hareket elde ediliyor.

Ya da elektrik gerilimiyle çalışan nesneler, bu enerji biçimiyle aktarma organlarına ya da şarj ünitelerine, pillere ihtiyaç duymuyor. Çünkü bu enerji elektrik enerjisi gibi bir şey değil. Belki de enerji öyle nüfuz eden bir formda ki nesnelerin açma düğmesi değil sadece kapama düğmesi var. Yani bu enerjiyle bağını kesmediğin sürece akış halindeki enerji sürekli çalışmayı sağlıyor. Çalıştırmak için değil bu kez de durdurmak için çaba gösteriyoruz.



Bu düşünceler hala bugün var olduğunu gördüğüm nesneler üzerinden yürütüldüğü için büyük oranda saçma. Elektrikten başka bir şeyle çalışan alet görmediğimiz için aksi bir durum nasıl olur tahayyül edemiyoruz. Bir şeyleri yakarak, bir şeyleri hızlıca döndürerek elektrik gerilimi elde ediyoruz. Ve bunu da modern yaşamımızda kullanıyoruz. Elektrik gibi bir enerji formunun dışında başka bir enerji türü de bilmiyoruz. O yüzden bu konudaki düşüncelerimiz kısır. Ama basit de olsa, anlamlı olmasa da bir fikir.

Olamaz mı?



Okuduğunuz için teşekkür ederim.



Esen kalın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar