I Care A lof Filmi Hakkında düşünceler.

 


Bugün Netflix Türkiye'de ilk 10 sıralamasında 1. sırada bulunan ve "amerikan kara komedi" olarak tanımlanan I care a lot filmi hakkında taze bir şeyler yazmak istiyorum. 

Filmde beni yakalayan şey; kurgu, oyunculuk, bütçe vs dışında bir konu. Yasal çaresizlik diye tanımlamak istiyorum bunu. Bazı filmlerde bu oluyor. Ortada kitabına tamamen uygun yasal bir çaresizlik oluşuyor. Kimsenin bir şey yapamadığı, tüm çıkış yollarının tamamen kapandığı ve oyunu kuran kim ise oyunun onun istediği gibi gittiği bir sinir bozucu durum.

Filmin sonuna kadar bu duygu sayesinde ilgim hep sıcak kaldı. Bu benim için en önemli birinci noktaydı.

İkinci nokta ise film boyunca kimin masum kimin zalim olduğundan bir türlü emin olamamış olmam. Bu ikilem de filmi sürükleyici kılıyor. Son 20 dakika kalana kadar bu ikilemde kaldım. Finali hakkında bir söz etmek istemiyorum. Gerçi ekşi sözlük yazarları "spoyler" etiketi içinde finali yumurtlamışlar ama olsun.

Filmin bir sistem eleştirisi olduğu fikri bence çok açık. Ama cumhuriyet gazetesi filmi değerlendirmiş ve aslında böyle olmadığını iddia etmiş. Filmin komple eleştiri falan olmasını bekliyorlardı herhalde. Adamlar daha ne yapsın? Amerikan Vesayet sisteminin bir açığı olabileceği ve bunun da bu şekilde deliler gibi sömürülebileceği göze sokulmuş.


Ayrıca çok sevdiğim bir sahne vardı, spoyler vermeden geçemeyeceğim;


//*****dikkat spoyler içerir*****//

Nasıl zengin olduğunu bildiğimiz karakter (illegal yolla zengin oluyor) televizyonda bir ekonomi yayınında spikerin sorduğu "peki sırrınız nedir?" şeklindeki klasik soruya, "sır falan olmadığını ve asıl önemli olanın çok çalışmak, asla pes etmemek, kovalamak, olduğunu eninde sonunda başarının geleceğini" söyleyerek yanıt veriyor. TANIDIK GELDİ Mİ?

//******Spoyler sonu*****//

Filmin eleştirisi bence yerinde ve kıvamındadır. Dar bir oyuncu kadrosuyla çok dallandırıp budaklandırmadan, biraz da basite indirgeyerek sunulmuş. Daha detaylı, daha kalabalık ve incelikli olabilir miydi? kesinlikle evet. 

Sürükleyici bir film arıyorsanız, mutlaka izleyin.

Bir de filmdeki ana karakterlerin aynısı bizde de var.

Bir tanesi Burcu Biricik ; Marla Grayson







Bir tanesi Alparslan Özmol; Roman Lunyov (evet ilk akla gelen)







Bir tanesi de Nehir Erdoğan; Fran (tip olarak az benzese de bence karakter aynı)









Jennifer peterson karakteri için de var biri ama bir türlü hatırlayamadım. Bulunca mutlaka ekleyeceğim. Bu filmi yerli ve milli kaynaklarla biz de çekebilirdik :)


İyi seyirler. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar