Koronavirüs Mektupları 4 (Geleceğe mektuplar)

Her hafta sonu sokağa çıkma yasağı yaşadığımız bir dönemin sonuna gelmiş olabiliriz. Nisan ayının başından beri her hafta sonu, resmi tatil, bayram vs sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu hafta sonu uygulanmayacağı beklentisi içerisindeyiz. Ama henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Son yazımdan, bugüne kadar olanları yazdım. Bakalım neler olmuş?

21.04.2020 >Türkiye'de dün tespit edilen 4.674 vaka ile toplam vaka 90.980'e, 123 can kaybıyla toplam can kaybı 2.140'a yükseldi. Dün 1.454 kişi iyileşti.

22.04.2020 tarihli > Geçtiğimiz hafta sonu açıklanan ithalatta ek gümrük vergisinin kapsamı genişletildi.
Detay: 3 binin üzerinde ürüne %5 ila %50 arasında ek gümrük vergisi uygulanacak. Listede %40 zamlanan makyaj malzemeleri ve %25 zamlanan kolonya gibi ürünler de var.
Arka plan: 18 Nisan'da Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile çeşitli ürünlere geçici ve sürekli olarak ek ithalat vergileri gelmişti. Ek vergilere takılan ürünler arasında video oyun konsolları, oyuncaklar ve oyun ile ilgili ürünler bulunuyor.

06.05.2020 tarihinde Türkiye’nin salgınla mücadeleden olumlu sonuç aldığını açıklayan Sağlık Bakanı Koca, "kontrollü sosyal hayat" döneminin başladığını söyledi.

11 mayısta alınan kararlarla 9 şehir daha giriş çıkış yasağı kapsamından çıkarıldı.

Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler ile giyim eşyası, ayakkabı, çanta, züccaciye ürünlerinin satıldığı yerler faaliyete başladı.

Bu süreçte hafta sonları sokağa çıkma yasağı sürekli şekilde uygulandı. Ramazan bayramı arife günü dahil(tüm Türkiye'de) sokağa çıkma yasağı altında geçti. Aynı şekilde 18-19 mayıs da sokağa çıkma yasağı kapsamındaydı. 

24 mayısta Döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″den “yüzde 1.0” düzeyine yükseltildi.

28.05.2020 tarihinde açıklanan kararlara göre  1 haziran itibariyle neredeyse tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Kapalı mekanların birçoğu açıldı. 65 yaş üstü için ve 18 yaş altı için sokağa çıkma yasağı devam ediyor. 

Şu an belirsiz olan şey, hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının da kaldırılıp kaldırılmadığı. 

Neler oldu?


Mart ayında başlayan coronavirüs süreci 1 haziran itibariyle yeni normal adı verilen bir sürece evrilmiş durumda. Belirsizliğini koruyan hala çok fazla şey var. Hala seyahat izin belgesi almak gerekiyor. Maske takmak hala zorunlu. Şehirler arası ulaşım ücretleri yükseldi. 

Şu anda herkes yeni normal adı verilen sürecin bir hafta sonraki bilançosunu merak ediyor. Yeni hafta başladığında, yeni normalin yaşamımıza ne kattığını daha detaylı inceleyeceğiz. 

Toplu ulaşımda da düzenlemeler yapılıyor. Ama hala net bir bilgi yok meydanda. O yüzden haziranın ilk haftasını belirsizlik haftası olarak adlandırıyorum.

Test sayıları çok yükseldi, vaka sayısı azaldı, ölüm sayısı azaldı, iyileşen hasta sayısı arttı. Son durum bu şekilde. 

Kimsenin koronavirüs korkusu kalmadı diyebilirim. Başlangıçtaki o her yeri dezenfekte edelim, her aldığımızı eve getirip temizleyelim, eve gelince kıyafetleri balkona serelim, hemen yıkanalım falan gibi davranışlar artık azalmaya başladı. 

Şimdilik bu kadar. bu sanıyorum dördüncü mektubum. İleride, güzel günlerde okumak dileğiyle. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar