48 Saat sokağa çıkma yasağı Coronavirus Mektupları 3 #evdekal #covid-19

Bu yazıyı 10.04.2020 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilir edilmez kaleme almaya başlamıştım. Yazıyı yayınlama sürecimi 10 gün kadar uzun tuttum. Zira çok fazla şey olacağa benziyordu. Oldu da. İstifalar, yasaklar, cezalar vs.

Hepsini kronolojik olarak not almaya çalıştım. Umarım mektubum amacına ulaşır. İleride neler olmuştu diye bakarken vay be gibi nidalar ile şaşırırız.

Süreç bizim için ve aynı zamanda dünya için belirsizliğini koruyor. Yasaklar kısıtlamalar nereye kadar sürecek, hastalıktan tamamen ne zaman kurtulacağız belirsiz. Bunun en büyük götürüsünün uzun vadede ekonomi üzerinde olacağı artık su götürmez bir gerçek haline geldi.

Asıl korkum, kamu hizmetlerinin maddi yetersizlikler sebebiyle sekteye uğraması, su elektrik ve gıda tedariğinde problemler oluşması, ücretlerin ödenememesi sonucu memurların (başta güvenlik) iş bırakmaları, bunun sonucunda ortaya çıkabilecek kanunsuzluklar, yağmalar, cinayetler vs. Evet bunlar bir korku romanı ya da senaryo gibi görünebilir ama sürecin ne getireceği belirsiz görünüyor. Umarım hiçbiri gerçekleşmez.

Bu süreçte görünen o ki Türk lirası giderek değer kaybedecek. Bununla ilgili de önlemler alınması, yatırım ve birikimlerimizi ona göre şekillendirmemiz gerekiyor.

Neler olmuştu bir bakalım...



Şu an (10.04.2020 saat 22.30 civarı) Türkiye genelinde herkes sokaklara döküldü. Daha ilk dakikada sokağa çıkma yasağı amacını aşmış oldu. Sosyal izolasyonu sağlamaya çalışırken, tüm ülkeyi sokakta bir araya getiren bir karar oldu.

10.04.2020 tarihinde akşam saatlerinde alınan karar gereği saat 00.00 itibariyle hafta sonu boyunca yani tam 48 saat süreyle SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ilan edildi.

Büyükşehir statüsündeki 30 İl ile Zonguldak'ta 48 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ilgili haber  ilgili haber2


20.04.2020 itibariyle 10 gündür yaşananları değerlendirelim.

12.04.2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 10 gündür yatan hasta, yoğun bakıma giren hasta ve entübe edilen hastadaki artış hızının düşme eğiliminde olduğunu söyledi.

12.04.2020 Sokağa çıkma yasağının bitmesine saatler kala İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa ettiğini twitter üzerinden ilan etti. Fakat istifa kararı Cumhurbaşkanı tarafından kabul görmeyince göreve devam dedi.

13.04.2020 pazartesi tarihinde hafta sonu için sokağa çıkma yasağı olacak 5 gün öncesinden duyuruldu.

14.04.2020 koronavirüs ve hapishanelerin doluluğu gerekçe gösterilerek gündeme getirilen infaz düzenlemesi meclisten geçti. (Bu bence adı af olarak konulmamış bir af yasasıdır.)

14.04.2020 Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, COVID-19’a yakalanan herkesin tedavisi ücretsiz olarak yapılacak. Sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmayacak.

14.04.2020 Türkiye'de COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 403'e ulaşırken Sağlık Bakanı Koca, vaka artış hızının düşüşe geçtiğini söyledi

15.04.2020 tarihinde yeni infaz yasasıyla Alaattin Çakıcı serbest bırakıldı.

15.04.2020 Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının duyurulduğu 11 Mart’tan bu yana gazete tirajları yüzde 25 düştü. Salgında matbaa işçileri risk altında çalışırken reklam geliri ve satışları azalan gazeteler ayakta kalmaya çalışıyor.

maskelerin eczanelerden ücretsiz dağıtımı kararı alındı. Önce ptt tarafından evlere dağıtılacaktı. Fakat sonra eczaneler aracılığıyla dağıtılması kararlaştırıldı. Ancak kısa sürede eczane kapılarında "maske yoktur" yazısı görünmeye başladı. Vatandaşlara telefonlarına gelen sms kodu ile eczaneden alacaktı. Ancak henüz kod ulaşmamış milyonlarca insan varken, kod ulaşanlar da eczanelerde maske olmadığı için edinemiyor. Maske satışı da yasak. Aynı zamanda toplu taşım ve kalabalık alanlarda maske takmak zorunlu. Maske yok ama takmak zorunlu. Değişik bir dönem.

16.04.2020 TBMM sağlık personeline yönelik suçlarda cezaların yarı oranında artırılmasını öngören kanun teklifini kabul etti. Meclis’te koronavirüs salgını nedeniyle alınacak ekonomik önlemlere ilişkin kanun teklifi de yasalaştı.

01.04.2020 Biraz daha geçmişten bir not. Chp'li belediyelerin başlatmış olduğu yardım kampanyaları, içişleri bakanlığı eliyle Cumhurbaşkanı talimatı ile durduruldu ve hesapları bloke edildi.  17.04.2020 tarihinde ise İçişleri Bakanlığı Yavaş ve İmamoğlu hakkında soruşturma başlattı

17.04.2020  Koca: On gün içinde pik noktasına ulaşabiliriz

18.04.2020 tarihinde 2. kez sokağa çıkma yasağı kararı 00,00 itibariyle başladı ve 20.04.2020 00.00 itibariyle sona erdi. 

20.04.2020 Türkiye coronavirüs salgını sebebiyle dünyada birçok ülkeye yardım gönderiyor. işte bunları gösteren haber. Henüz maske ulaşmamış milyonlarca vatandaşı olan bir ülke diğer ülkelere yardım ediyor. Mantıklı mı? Akılcı mı? Hamasi mi?



YAYINLANAN GENELGE (kaynak) 10.04.2020 (daha sonraki haftalar için alınan sokağa çıkma yasağı kararları daha detaylı açıklanmıştır)


"Alınan tedbirlerin bulaşın yayılım hızına olan etkisinin en üst noktaya taşınabilmesi amacıyla; büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili kapsayacak şekilde, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi uyarınca il valileri tarafından aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir;
Bu kapsamda;
1- 10.04.2020 tarihi saat 24:00'den 12.04.2020 tarihi saat 24:00 arasında aşağıda belirtilecek istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları yasaklanacaktır.
2- AÇIK OLACAK İŞYERİ, İŞLETME VE KURUMLAR
a) Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri,
b) Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri,
c) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler,
d) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
e) Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri,
f) Doğalgazelektrikpetrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
g) PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri,
h) Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri,
3- İSTİSNA KAPSAMINDA OLAN VATANDAŞLAR
a- Bu genelgenin (2) numaralı başlığında yer alan “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanları,
b- TBMM çalışanları,
c- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
d- Acil çağrı merkezler çalışanları,
e- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
f- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
g- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
h- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
i- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
j- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
k- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
l- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
m- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
n- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar,
Belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması esastır.
Daha önceki Genelgeler kapsamında düzenlenmiş olan (sağlık ve cenaze için verilen hariç) seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) Pazartesi günü geçerli olacaktır.
Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;
Gereğini önemle arz ve rica ederim."

Yorumlar

Popüler Yayınlar